Hur kom det sig att det blev en kurs?

Pappa och mamma

Ungefär samtidigt när min pappa blev sämre i sin MS-sjukdom och inte längre kunde röra sig som tidigare så gick jag en utbildning i taktil massage. I den utbildningen ingick att utföra dokumenterade behandlingar. Pappa gick med på att vara en av mina test-personer. Vi valde att börja prova handmassagen. Efter några gånger började han kunna slappna av och massagen blev efterlängtad. Vi fortsatte våra massagestunder även efter min utbildning. Med tiden så  blev han tyvärr så vårdberoende att mamma inte längre klarade av att hjälpa honom hemma så han fick flytta till ett Omsorgsboende. Under mina besök där fortsatte vi med våra massage-stunder. Detta gjorde vi under många år, ända tills han tog farväl av det här livet den 20 januari 2014. Jag anpassade massagen hela tiden efter hans situation och vi fick så många fina stunder tillsammans. När hans förmåga att prata försämrades och att formulera ord tog alltför mycket av hans kraft då blev det ordlösa samtal istället. När det blir tröttsamt eller svårt att kommunicera med ord så är beröring ett mycket bra alternativ.

Under åren som gått har jag flera gånger fått höra av andra som också haft sin förälder på ett boende att de också skulle vilja kunna ge enkel massage, när det inte finns något annat att göra. En gång frågade en äldre kvinna om jag kunde visa henne hur jag gjorde så att hon kunde göra detsamma för sin man. Hon lärde sig att ge honom hand- och fotmassage (man behöver inte ta av strumpor eller andra kläder). När jag visade henne hur hon kunde göra strykningar längs hans ben sa han att han tyckte det var så skönt för han hade värk i dem. Hon var närmare 90 år. När jag såg hur lätt och naturligt hon gav honom massage och han sa att det kändes väldigt bra så började det växa ett litet frö i mig. Det här skulle jag vilja lära ut till alla som vill kunna ge något fint när det inte finns så mycket annat att göra.

Den mjuka massagen och strukturerade strykningar hjälper kroppen att komma ner i avslappning. Avslappningen bidrar till lindring av värk, förbättring av matsmältningen, lugnare sömn m.m. Om man som anhörig eller god vän inte riktigt vet hur man ska använda sin tid vid besök så kan denna enkla metod av taktil massage vara till stor hjälp, för båda parter. Den skapar en möjlighet att mötas i en ordlös men trygg samvaro med glädje.