Bindvävsbehandling

Bindvävsbehandling är en vetenskapligt beprövad massageteknik som utvecklades vid Universitetssjukhuset i Freiburg på 1930-talet av läkare och sjukgymnaster. 

Syftet med bindvävsmassage är att lösa upp förtätad bindväv som har lett till försämrad blod­cirkulation. Målet med behandlingen är att sänka spänningsnivån så att muskulaturen slappnar av, blodcirkulationen ökar och att få kroppen att känna sig behaglig, avslappnad, öppen och smärtfri. Istället för att arbeta med de vanliga massagegreppen använder man sig av en teknik där man drar isär förtätad bindväv med fingergrepp. Behandlingen börjar med ryggen, man börjar runt bäckenet och arbetar upp mot nacken.

Vad är bindväv?

Bindväv (även kallad fascia) finns i stort sett alla kroppens organ, runt blodkärl, brosk, senor m.m.  Den är som en seg vit hinna vars uppgift är att hålla samman vävnader och organ i våra kroppar och den fungerar också som reparations­material. Beroende på var nånstans i kroppen bindväven sitter så har den varierande elastisk förmåga. Bindväven består mestadels av två proteiner, kollagen och elastin. Den består även av mycket vätska som gör den smidig.

När vi skadar oss eller ställer stora fysiska krav på våra kroppar startar en reparationsfas där ny bindväv bildas. Om man går länge med muskel­spänningar orsakade av smärta, fysisk eller mental stress blir detta påfrestande för kroppen och det kan bildas för mycket ny bindväv. Den blir då förtätad och oelastisk, det kan börja kännas stramt att röra sig. Följden blir ofta irritation i senfästen. 

Ett trögt lymfsystem kan också orsaka förtätningar eftersom kroppen då har svårt att göra sig av med överskottsvätska/slaggprodukter på ett tillfredsställande sätt. Slaggprodukterna samlas då upp i bindväven vilket till slut orsakar smärta. Då är det bra att se till att få fart på cirkulationen.

Förtätad bindväv +  dålig blodcirkulation = cellulithud och ofta smärta

I kroppen pågår det ständigt en elektrisk aktivitet mellan hjärnan och våra muskler. Genom att arbeta med den här massagetekniken i bindväven under huden kan man få överaktiviteten (neuraltonus) i en ansträngd och stressad muskel att släppa. Muskeln arbetar efter behandlingen mot en lägre elektrisk muskelspänning och den kan börja återhämta sig och arbeta mer effektivt.

Bindvävsbehandling rekommenderas som kompletterande eller som ensambehandling.

 

Några exempel på tillstånd då bindvävsbehandling är bra:

- genomblödningsproblem, muskelspänningar, kramper

- kroniska inflammationssjukdomar som Reumatism (RA), Mb Bechtrew

- huvudvärk och migrän

- fibromyalgi

- menstruationsrubbningar

- förstoppning

- artros

- tendiniter (sen-inflammationer)

- celluliter

- vid ärrbildningar efter operationer

 

Bindvävsmassage ska man inte välja :

- Vid graviditet

- Om man har akut inflammation (även bihåleinflammation och förkylning).

- Vid hjärtproblem

- Om man tar antidepressiva medel mot depression

- Om man har diagnosen SLE

- Om man har ME – Kroniskt trötthetssyndrom

- Vid bråck; diafragma, ljumske, ryggmärgsbråck

- Om man är överrörlig

- Vid infektioner

- Vid färska sår eller blödningar

- Om man är gipsad

- Vid menstruation (pågående). Däremot så är bv-massage utmärkt för förebyggande av menstruations­smärtor.

 

Eventulla biverkningar efter en behandling

Svettningar och yrsel, kanske lite illamående. Det är inget farligt, bara en bekräftelse på hur kraftfull behandlingen är.

Effekterna av behandlingen är t.ex.:

- neuraltonusen/nervspänningen minskar

- ökad genomblödning i vävnaderna

- muskelavslappning

- mer rörelsefrihet

 

60 minuters behandling - Kostnad: 680 kr 

Välkommen att boka tid på Bokadirekt, maila kerstin@tactilis.se eller ring 073-9708589

 Betalning kan göras med kort, swish eller kontant.